Irányított jet-fúrás

Tekintse meg az animációt. animáció(Kattintson a képre)

Az itt ismertetésre kerülő technológia a horizontális irányított fúrás egy olyan eljárása, mely során a haszoncső zagyöblítéses módszerrel kerül elhelyezésre.
A berendezés ütésmentes, tengelyirányú nyomóerőt és forgómozgást képes végezni, miközben a fúrórudazaton keresztül nagynyomású fúrófolyadékot juttat a fúrófejbe.
A fúrófej talajban történő mozgását a fenti két tényező határozza meg.
A fúrófej eleje ferde síkként  van kialakítva melyen fúvókák vannak. A fúrófolyadék végzi a talaj kihozatalát és adott esetben a nem állékony talajok esetén a fúrólyuk belső megtámasztását. Ehhez különböző sűrűségű bentonit iszapot használunk, mely egy természetes porított agyagásvány. A bentonit semmilyen környezeti ártalmat nem okoz.
Alkalmazzák macskaalomként, élelmiszeripari adalékanyagként, talajjavító szerként, a bor fejtése során derítő anyagként. Kívánságra a bentonittal kapcsolatos tanúsítványokat mellékelni tudjuk, melyeket a gyártó bocsátott rendelkezésünkre. 

  1. A rudazat sajtolásakor a fej a ferde sík mentén igyekszik kitérni az egyenes irányból. A fúrófej kitéríthetőségének mértékét a talaj minősége (szilárdság, szemcseméret, nedvességtartalom, stb.), valamint a rudazat hajlékonysága befolyásolják.
  2. A fúrófejet forgatva sajtoljuk, az megtartja az irányát.

E két művelet megfelelő alkalmazásával a fúrófej a kívánt fúrási görbe mentén vezérelhető.
Az irányítást egy, a fúrófejbe szerelhető szonda teszi lehetővé, mely alacsony frekvenciás rádió mágneses jeleket bocsát ki. A felszínen egy nagy érzékenységű vevőkészülékkel fogjuk a jeleket, és így a szonda helyzetét meghatározzuk. A mérési pontosság 1-2 cm pontosságú lehet.
A fúrószárakat  menetesen toldjuk. Szükség szerint ellenőrizzük a fej pozícióját és azt rögzítjük. Így nem csak a szükséges korrekciók elvégzésére nyílik lehetőség, hanem a fúrógörbét azonnal láthatjuk is.
Amikor a fúrófej elérte a kívánt fogadási pontot (felszín, fogadógödör), leszereljük és a helyére felszereljük a megfelelő bővítő-, vagy furatbővítő behúzó fejet.
A bővítő fejek szükség szerint a talaj szilárdságától és a furatátmérőtől függően kerülnek elhelyezésre, akár több lépcsőben is. A bővítőfej forgatása során jöveszti a talajt, a bejuttatott fúrófolyadék pedig kihordja azt.
A furatbővítő behúzó fejhez csatlakoztatjuk a haszoncsövet, melyet a berendezés a fúrás nyomvonalába behúz. A fenti irányíthatóság következtében egy nagypontossággal kontrolált, biztonságos védőcső, illetve haszoncső elhelyezése lehetséges.
Mivel a haszoncsőnél csak 5-6 cm-el nagyobb átmérő szükséges, melyet a bentonit zagy kitölt, szinte nem is marad számottevő üreg a cső és a környezete között.
Ezek szerint nem kell tartani utólagos felszíni rongálódásoktól, süllyedésektől.
Burkolt utak esetében nincsenek garanciális felvágásból adódó problémák és nem akadályozza a forgalmat.
A fúrási hosszt a géperő és a talajkörnyezet szabja meg.
A mi esetünkben ez kb.150 m.

A technológiának  az alábbiak az előnyei:

- Nagy pontossággal és biztonsággal kivitelezhető
- Nincs dinamikus igénybevételnek kitéve a fúrási környezet.
- Kíméli a közműveket
- Környezetbarát.
- Költségkímélő.

A fentiek figyelembevételével ajánlom az ismertetett technológiát szíves figyelmükbe.

Kezdőoldal | Magunkról | Technológiáról | Géppark | Referenciák | Elérhetőség